logo programu Trzymaj Formę

We wrześniu 2018 roku rozpoczęła się XIII edycja programu promującego racjonalne żywienie i aktywność fizyczną „Trzymaj formę!” (2018/2019). W powiecie kamiennogórskim do udziału w programie zgłosiło się 5 szkół podstawowych i gimnazjalnych.

 

I. Cel główny programu

Zwiększenie świadomości uczestników programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie

II. Cele szczegółowe

  • pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywnośći fizycznej dla organizmu człowieka

  • kształtowanie postaw i zachowań zwiazanych z prawidłowym żywieniem , odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną

  • dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich

III. Adresaci programu

  • uczniowie szkół gimnazjalnych (klasy III)

  • uczniowie szkół podstawowych (klasy V-VIII)

  • rodzice i opiekunowie uczniów

IV. Uczestnicy programu

  • dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna

  • pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania

  • władze lokalne

V. Czas trwania programu

  • XIII edycja - rok szkolny 2018/2019

  • XIV edycja - rok szkolny 2019/2020

  • XV edycja -rok szkolny 2020/2021

VI. Organizatorzy programu:

  • Główny Inspektorat Sanitarny

  • Polska Federacja Producentów Żywności

VII. Współorganizator:

  • Fundacja Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie

VIII. Koordynatorzy programu

  • Poziom wojewódzki: wojewódzkie stacje sanitarno-epidemiologiczne

  • Poziom powiatowy:powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne

  • Poziom szkolny-dyrekcje szkół

IX. Partnerzy i patroni programu:

Partner

  • Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie

Patroni :

  • Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego- PZH

  • Minister Edukacji Narodowej

  • Minister Zdrowia

  • Minister Sportu i Turystyki

  • Federacja Konsumentów

  • Instytut Żywności i Żywienia im. Prof. Dra med. Aleksandra szczygła

  • Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością

  • Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

X. Materiały i pomoce programowe

  • Poradnik dla szkolnych koordynatorów programu

  • Scenariusze zajęć

  • Broszura dla młodzieży dotyczaca zbilansowanej diety i znaczenia aktywnosci fizycznej

  • Plakat Talerz Zdrowia

  • Ulotka dla rodzicow

  • Internetowa interaktywna strona edukacyjna (tresci programowe, informowanie o znakowaniu żywnośći) – www.trzymajforme.pl

Metoda realizacji programu w szkole
Zalecaną metodą realizacji programu jest metoda projektu

XI Treści programowe

Żywienie mlodzieży – zbilansowana dieta

  • Talerz zdrowia – grupy produktów i ich rola w codziennej diecie

  • Rozkład posiłków w ciągu dnia

  • Rola podstawowych składników odżywczych

  • Wartość energetyczna podstawowych składników odżywczych:
    – dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży
    – zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
    – alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej
    – zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem:
    a/ nadwaga i otyłość
    b/ niedobór masy ciała
    c/ anoreksja, bulimia

Aktywność fizyczna

  • Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia

  • Przykłady ćwiczeń z omówieniem metodycznym

Wybrane elementy edukacji konsumenckiej

  • Prawa konsumenta

  • Znakowanie produktów żywnościowych

  • Zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności

  • Zagadnienia dotyczące prawidlowego postępowania z żywnością